Mazurek czekoladowy przygotowałam z czekoladowym ganachem, dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku oraz z gotową masą krówkową, dla dodania słodyczy. Masa krówkowa stanowi w mazurku także element dekoracyjny.
Mazurek czekoladowy ozdobiłam złotymi czekoladowymi jajkami oraz posypkami w złotym odcieniu. Do dekoracji mazurka warto wykorzystać także bakalie,a także przeróżne małe słodkości, jak żelki, cukierki, małe ciasteczka.
Przepisy na inne mazurki - TUTAJ
PRZEPIS NA MAZUREK CZEKOLADOWY
Składniki na mazurek czekoladowy:
Kruchy spód:
- 75 g mąki krupczatki
- 75 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 2 żółtka ( jajko "S" )
Ganach czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej
- 70 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- około 150 g masy krówkowej z puszki
Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową:
1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant.Najwygodniej upiec mazurek w małej kwadratowej blasze lub tortownicy.
Spód ciasta nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
2. Czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
3. Na kruchym spodzie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie na dżem wylać ganach czekoladowy.
Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy do dekorowania tortów, wycisnąć masę krówkową dookoła mazurka.
Mazurek dowolnie udekorować.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz