Jajka faszerowane ( bez majonezu )

   Na wielkanocnym stole jajka pojawiają się w przeróżnej postaci. Najczęściej są to jajka faszerowane, na wiele sposobów.
Polecam Wam jajka faszerowane bez majonezu. Farsz zrobiłam na bazie białej fasoli z puszki. Żeby farsz nie był mdły, dodałam do niego chrzan.

Jajka faszerowane to szybka i łatwa w przygotowaniu przystawka. Koniecznie posypcie je zieleniną - szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem. Będą ładnie wyglądały.

Taka wersja faszerowanych jaj, na pewno spodoba się osobom liczącym kalorie i zdrowo się odżywiającym. Farsz nie zawiera majonezu, a mimo to jest aksamitnie gładki i kremowy.


faszerowane-jajka-wielkanocne


PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE FASOLĄ


Składniki na jajka faszerowane: 
  • 8-10 jaj ugotowanych na twardo
  • puszka białej fasoli ( 400 g )
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • sól, pieprz



Przygotowanie jajek faszerowanych:

Ugotowane jajka obrać ze skorupek i przekroić na pół. Z każdej połówki, za pomocą łyżeczki, wyjąć żółtka.

Żółtka przełożyć do miseczki.

Fasolę opłukać na sicie i dobrze odsączyć. Odsączoną fasolę dodać do gotowanych żółtek, dołożyć tarty chrzan. Całość doprawić szczyptą soli i pieprzem.
Przy pomocy blendera farsz zmiksować na gładką masę.

Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekorowania tortów i wyłożyć w ugotowane białka, w  zagłębienia po żółtkach.
Ewentualnie farsz nakładać małą łyżeczką.

Faszerowane jajka posypać siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.

 


jajka-faszerowane-pastą-z-fasoli

farsz-do-jajek-bez-majonezu

chrzanowy-farsz-do-jajek


Smacznego !

Komentarze

Printfriendly

Popularne posty