Jako pierwszy pokazał się czosnek niedźwiedzi, dlatego to właśnie na jego bazie przygotowałam przepis.
Łatwe i aromatyczne pesto z czosnku niedźwiedziego sprawdzi się do wielu dań. Najprościej - podać je do makarony. Inny sposób to grzanki z zielonym pesto czy pieczona ryba lub filet z kurczaka marynowane w pesto. A dla poszukujących nieco innych smaków - zielona pizza.
Zielone pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowałam z orzechami nerkowca. Dzięki nim pesto ma ciekawy smak i delikatną konsystencję.
PRZEPIS NA PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO I NERKOWCÓW
Składniki na pesto:
- pęczek liści czosnku niedźwiedziego
- garść orzechów nerkowca ( około 70 g )
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie pesto z czosnku niedźwiedziego:
Liście czosnku niedźwiedziego dobrze umyć i osuszyć.
W naczyniu blendera lub malaksera umieścić liście czosnku niedźwiedziego, dodać orzechy nerkowca, sól i oliwę.
Całość zmiksować używając trybu pulsacyjnego. Nie miksować pesto zbyt gładko, mają pozostać drobne kawałki liści i orzechów.
Pesto z czosnku niedźwiedziego używać do makaronów, grzanek lub pizzy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz