Zielona pizza, to pizza z zielonym pesto. Ja użyłam pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis tutaj.
Pesto z czosnku niedźwiedziego jest niezwykle aromatyczne, dzięki czemu pizza smakuje wyjątkowo.
Do zielonej pizzy idealnie pasuje cienko krojony, dojrzewający boczek lub szynka.
Polecam każdemu przygotowanie takiej pizzy. Smakuje obłędnie.
Zaskoczcie rodzinę i znajomych, podając im pizzę w kolorze zielonym.
PRZEPIS NA ZIELONĄ PIZZĘ Z PESTO
I BOCZKIEM
Składniki na pizzę z pesto:
( 1 pizza średnicy 30-35 cm )
- 250 g kg mąki ( najlepiej typ 00 )
- 120 ml wody
- 35 ml oliwy
- 10 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatki:
- 2 łyżki zielonego pesto, np z czosnku niedźwiedziego
- 4-5 plastrów cienkiego wędzonego boczku
- 1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, sól oraz odrobinę wody. Całość dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Do zaczynu wlać pozostałą wodę i oliwę. Mieszając dodawać mąkę.
Zagnieść zwarte i jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę.
Kulki ciasta na pizzę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).
Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek, ewentualnie rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie.
Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy.
Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku.
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C prze 12 minut. Tryb pieczenia od dołu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz