Najczęściej słodkim elementem koszyczka jest kawałek baby drożdżowej. Można też włożyć małe babeczki z ciasta ucieranego lub piaskowego. udekorowane, będą jednocześnie elementem upiększającym nasz koszyczek.
Mam dla Was przepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić.
Babeczki przygotowałam na bazie majonezu, zamiast oleju lub masła. Udekorowałam dość skromnie, lukrem i kolorową posypką cukrową.
Babeczki możecie też oblać jasną lub ciemną czekoladą, będą jeszcze smaczniejsze.
PRZEPIS NA MINI BABECZKI DO ŚWIĘCONKI
Składniki na mini babeczki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jaj
- 1/4 szklanki majonezu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy do babeczek:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie mini babeczek do święconki:
1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki.
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać.
Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do małych foremek na babeczki, uprzednio posmarowanych olejem i wysypaną dokładnie mąką. Ciasto wlewać do wysokości 3/4 foremki.
Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut.
Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.
Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy.
2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier.
Lukrem oblewać babeczki. Wierzch babeczek dowolnie udekorować cukrowymi lub czekoladowymi posypkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz