kwietnia 12, 2017

Wielkanocny mazurek cytrynowy

   Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo...

Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone smaki słodkie i kwaśne.
Zróbcie koniecznie !

A jeśli nie cytrynowy mazurek, to może jakiś inny ? Inspiracji szukajcie pod etykietą  MAZUREK.



cytrynowy-mazurek-kruchy



PRZEPIS NA MAZUREK CYTRYNOWY




Składniki na mazurek cytrynowy:


Kruchy spód:
  • 75 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 żółtka ( jajko "S" )

 Lemon curd:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Ganach z białej czekolady:
  • 50 g białej czekolady
  • 30 g śmietanki 30% 




Przygotowanie mazurka cytrynowego:

1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie.




Spód ciasta nakłuć  widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.

2.  Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić.
Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia.

 3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut.
Lekko tężejący ganach  z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać.
Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód.

Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową.


cytrynowy-mazurek-wielkanocny-z-lemon-curd

kruchy-mazurek- cytrynowy-wielkanocny


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo