kwietnia 11, 2017

Francuskie ciastka z budyniem i dżemem

    Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem.

Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY !

Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.

Swoje ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym. Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść.


ciasto-francuskie-na-słodko



PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM



Składniki na ciastka francuskie:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml mleka
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • około 100 g gęstego dżemu
 Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru



Wykonanie francuskich ciastek z nadzieniem:

W rondlu zagotować 200 ml mleka z dodatkiem cukru. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń.
Do ugotowanego budyniu dodać jajko i bardzo dobrze wymieszać, najlepiej rózgą.
Budyń odstawić do zupełnego wystygnięcia.

Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blacie lub stolnicy. Przeciąć wzdłuż na dwa równe kawałki. Następnie każdy pasek ciasta podzielić na 3 równe części.


Na połowie każdego z wyciętych kawałków ciasta francuskiego układać warstwę budyniu, na budyń trochę dżemu.  Brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem i dobrze sklejać. Można dociskać widelcem. W taki sposób przygotować wszystkie ciastka.

Wierzch złożonych ciastek ponacinać ostrym nożem.

Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 17 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Upieczone ciastka studzić na kratce.


francuskie-bułeczki-z-budyniem-i-dżemem

francuskie-ciastka-nadziewane-budyniem-i-dżemem

nadziewane-ciasto-francuskie-na-słodko


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo