Zaskoczeni ? W sumie majonez to jaja i olej, a są to jedne z podstawowych składników wykorzystywanych do przygotowywania ciast.
Moja babka majonezowa ma piękny żółty kolor, dzięki dodatkowi szafranu. Jeśli nie dysponujecie tą przyprawą, możecie pominąć - babka i tak będzie pyszna.
A może jedna babka to dla Was za mało ? Łapcie przepisy na babki - szukajcie TUTAJ
PRZEPIS NA BABKĘ MAJONEZOWĄ Z SZAFRANEM
Składniki na babkę majonezową:
( * szklanka pojemności 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj ( rozmiar "M )
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta szafranu
Przygotowanie babki majonezowej:
Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i szafranem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki.
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać.
Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy na babkę, posmarowaną olejem i wysypaną dokładnie mąką.
Babkę majonezową piec w 180 stopniach C przez około 45 minut.
Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy, ułożyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.
Przed podanie babkę prószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz