Owszem, możliwości jest sporo, bo i naleśniki i omlety. Śniadaniowe zapiekanki czy desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie "pankejki" w zdrowszej odsłonie.
Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej, wszak dodałam do nich odrobinę budyniu, dzięki czemu straciły miano "bezglutenowych", niemniej jednak budyń możecie w przepisie zwyczajnie pominąć lub użyć produktu oznaczonego symbolem przekreslonego kłosu, czyli bezglutenowego. Placuszki będą wymagające podczas smażenia i przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę.
Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki !
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food )
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć)
- 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego - do smażenia
Dodatkowo:
- świeże owoce
- miód
Wykonanie:
Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia i proszek budyniowy - wymieszać.
Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych.
Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty.
Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu.
Smacznego !
A skąd w budyniu gluten? Bo przecież nie z mąki ziemniaczanej.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu jest ostrzeżenie: "moze zawietac sladowe ilosci glutenu"... no chyba, że kupisz taki oznaczony symbolem "gluten free".
OdpowiedzUsuń