Ryżowe placuszki śniadaniowe

     Fajnie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, a przy tym również zdrowego. I żeby nie była to owsianka :D
Owszem, możliwości jest sporo, bo i naleśniki i omlety. Śniadaniowe zapiekanki czy desery jogurtowe. Jednak dziś, proponuję Wam pyszne i zdrowe placuszki śniadaniowe, takie  "pankejki" w zdrowszej odsłonie.

Moje placuszki przygotowałam na bazie mąki ryżowej, wszak dodałam do nich odrobinę budyniu, dzięki czemu straciły miano "bezglutenowych", niemniej jednak budyń możecie w przepisie zwyczajnie pominąć lub użyć produktu oznaczonego symbolem przekreslonego kłosu, czyli bezglutenowego. Placuszki będą wymagające podczas smażenia i przekręcania na drugą stronę, ale myślę, że dacie sobie radę.

Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców. I chociaż jeszcze chwilkę musimy poczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki !


placuszki  ryżowe



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food )
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć)
  • 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego -  do smażenia

Dodatkowo:
  • świeże owoce
  • miód 



Wykonanie:

Do naczynia wsypać mąkę ryżową, dodać proszek do pieczenia i proszek budyniowy - wymieszać.
Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych.

Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty.


Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu.


 

ryżowe placuszki

śniadaniowe placki

Smacznego !

Komentarze

  1. A skąd w budyniu gluten? Bo przecież nie z mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na opakowaniu jest ostrzeżenie: "moze zawietac sladowe ilosci glutenu"... no chyba, że kupisz taki oznaczony symbolem "gluten free".

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty