marca 09, 2017

Koktajl z pieczonym burakiem

    Przesilenie wiosenne daje mi się mocno w kość ! Ratuję się jak mogę, pijąc świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe oraz koktajle na bazie owoców. Jako, że klasyczne koktajle malinowe i truskawkowe powoli mi się nudzą, postawiłam na NOWOŚĆ ! przygotowałam koktajl z buraka.

Pieczone buraczki to doskonały składnik wielu sałatek, świetny dodatek do kanapek, a od teraz także składnik koktajli.

Koktajl z pieczonym buraczkiem powala kolorem i od samego patrzenia człowiek dostaje mega zastrzyk energii. A po wypiciu takiego koktajlu power nas nie opuszcza.

Pieczone buraczki charakteryzują się słodkim smakiem, dlatego koktajl również ma słodki smak. Dodatek banana potęguje słodycz, niemniej jednak napój nie jest przesłodzony.


A czy wiecie, że buraki to samo zdrowie i nasz eliksir na młodość ? Zawarte w burakach barwniki doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, spowalniają starzenie i chronią przed zachorowaniem na nowotwory. Dodatkowo burak to źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają duże ilości żelaza  kwasu foliowego oraz wapnia - dla nas kobiet minerały bardzo ważne.


koktajl z pieczonego buraka


Składniki:
  • 1 średniej wielkości pieczony burak ćwikłowy
  • 1 nieduży banan
  • 250 ml napoju roślinnego ( u mnie migdałowo-ryżowy )



Wykonanie:

Upieczony, ostygnięty  buraczek obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki.

Do naczynia blendera wrzucić kawałki buraka, dodać banana oraz wlać napój roślinny.

Całość dobrze zmiksować.

___________________________________________________________

* Jak upiec buraczki ćwikłowe ?

Buraczki dobrze wyszorować i osuszyć - nie obierać ze skórki.

Jeśli buraczki są duże, przeciąć je na pół.



Każdego buraczka owinąć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ułożyć na blasze.

Buraczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około godzinę.

Ostygnięte buraczki obrać ze skóry.

buraczkowy koktajl

jak upiec buraki


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo