Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka. Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo, owoc, kasza itp i na bazie tego produktu przygotowujemy przepisy. Jednego dnia, na kilku blogach pojawia się przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie do końca dnia pojawią się różnorodne przepisy z użyciem marchewki.
Blogi biorące udział w akcji:
Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami.
Składniki:
- 1 marchewka ( o wadze około 200 g )
- 250 ml napoju roślinnego lub mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Dodatkowo:
- olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia
- miód, syrop klonowy lub syrop z agawy
- orzechy
Wykonanie:
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki umieścić w naczyniu blendera, zalać napojem roślinnym/mlekiem i zmiksować na gładkie pure.
Pure z marchewki wyłożyć do miski, dodać jajka i cukier - roztrzepać rózgą.
Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki.
Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu.
Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami.
Smacznego !
Pięknie wyglądają przyznam, że takich pankejków jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńplacek z marchwii nie znałem
OdpowiedzUsuń