marca 22, 2017

Focaccia z serem feta i oliwkami

   Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem.


Jakie dodatki pasują do focacci ?

Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci zużyć możecie zalegający w lodówce ostatni kabanos, kilka oliwek pozostałych na dnie słoika, ostatni kawałek sera feta lub pleśniowego, ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym.

Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się także podczas pikniku na świeżym powietrzu.



focaccia-z-serem-feta-i-oliwkami


Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
  • 350 g mąki
  •  10 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 10-12 oliwek zielonych
  • 70 g sera feta
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich




Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać.

Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ).


W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować  placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość.

Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto. Na koniec na cciasto rozsypać pokruszony ser feta.

Focaccię piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 minut.


łątwa-focaccia-z-fetą-i-oliwkami

focaccia-z-oliwkami-i-ziołami


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo