marca 23, 2017

Czekoladowy deser z tapioki

     Skusicie się na podwójnie czekoladowy deser z tapioką ? Dwie warstwy, obie niezwykle kuszące i smaczne. Ciemna warstwa to mocno kakaowy pudding z tapioki, warstwa jasna to ganasz z białej czekolady. Obie warstwy równoważą siebie nawzajem, niczym yig i yang.

Czym jest tapioka i jak ją przygotować ?

Tapioka to granulki/kuleczki wyrabiane z manioku, czyli mąki z kłącza rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Tapioka to produkt skrobiowy, kleisty, absorbujący smaki i zapachy. Na jej bazie przygotowuje się desery, puddingi, leguminy oraz używa do zagęszczania potraw.

Tapioka to produkt bezsmakowy, który przyjmuje smak płynu w jakim została ugotowana. Gotować ją można na mleku, mleku kokosowym, napojach roślinnych, sokach oraz wodzie z dodatkami aromatyzującymi ( przyprawy, syropy ).

Na blogu pojawił się już przepis na łatwy deser z tapioki, dziś jednak poszalejemy bardziej i przygotujemy deser w wersji lux.


pudding-z-tapioki-czekoladowy



Składniki


 Pudding z tapioki:
  • 2 szklanki napoju/mleka roślinnego ( u mnie kokosowy )
  • 1/3 szklanki drobnych kuleczek tapioki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 70 ml wiśniówki/wódki wiśniowej ( można pominąć )

Ganasz z białej czekolady:
  • 100g białej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki 30%




Wykonanie:

Kuleczki tapioki zalać kokosowym napojem roślinnym i odstawić na minimum 2 godziny.
Po tym czasie do garnka z namoczoną tapioką dodać kakao i dokładnie rozprowadzić.

Gotować tapiokę na małym ogniu około 15 minut, aż wchłodnie płyn.
Ugotowaną tapiokę dosłodzić cukrem, dobrze wymieszać.



Ostygnięty pudding z tapioki wymieszać z wiśniówką i przełożyć do pucharków/słoiczków. Pudding nakładać do wysokości 3/4 pojemnika.

Białą czekoladę drobno posiekać nożem. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać kawałki białej czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować !

Odstawić płynną czekoladę do ostygnięcia. Gdy ganasz zacznie gęstnieć, wyłożyć go na pudding z tapioki.

Deser schłodzić.


* przepis na ganasz nie jest klasyczną recepturą, przez co jest nieco rzadszy.



pudding-z-tapioki

czekoladowy-deser-z-tapioki

pudding-z-tapioki


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Ile deserów powstaje z tego przepisu ? : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te małe desery czekoladowe w tych pięknych słoiczkach. Jak dla mnie musi być on odpowiednio schłodzony, aby czekolada nabrała dobrej konsystencji. Warto czasami spojrzeć na przepisy z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie są fantastyczne porady na to jaki deser z czekoladą można zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo