Przez jednych uwielbiany, przez innych omijany z daleka. Dlaczego ? No cóż, brokuł ma swój smaczek, który nie każde podniebienie rozpieszcza.
Dlaczego warto jeść brokuły ?
Brokuły należą do zielonej grupy warzyw, która to korzystnie wpływa na nasze zdrowie., zawierają bowiem duże ilości antyoksydantów, chroniących nasze komórki przed rakiem. Brokuł to także bogate źródło potasu oraz witaminy C. Są też niskokaloryczne, a to chyba bardzo ważny argument, by po nie sięgać.
Gotowane brokuły podawać możemy do obiadu lub przygotować z nich pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z brokułem sprawdza się zarówno na kolację, jak i na drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 brokuł ( lub 2 małe )
- 1 pomidor
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera feta
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie - 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić ( około 1 łyżeczka soli na 1,5 litra wody ). Dodać także 1 łyżeczkę cukru.
Na gotującą się wodę wrzucić różyczki brokuła. Gotować około 7 minut.
Ugotowanego brokuła odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do zupełnego ostygnięcia.
W salaterce umieścić zimnego brokuła, wsypać kaszę i ziarna słonecznika. Wymieszać.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek oraz kawałki pomidora.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę majonezu.
Sosem polać sałatkę brokułową lub podać oddzielne, do polewania sałatki na talerzyku.
Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i rozkruszonym serem feta.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz