To dobrze !
Tosty, niby zwykłe, a jednak nie. Tosty można przygotować w sposób niebanalny i "na wypasie". Wówczas zyskują miano dania wyrafinowanego.
Proponuję Wam śniadaniowe tosty z pysznymi dodatkami. W moich tostach znalazły się: ser camembert, szynka dojrzewająca ( parmeńska lub inna ), czerwony buraczek oraz dżem z rokitnika.
Tosty z serem camembert sprawdzają się doskonale, jako weekendowe śniadanie. Kuszą kolorem i zapachem. Dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika Łowicz wszystkie smaki doskonale się kompensują. Domownicy na pewno krzykną: "Łoooo...." widząca takie śniadanie na stole.
Baa... Tosty możecie także przygotować na kolację z przyjaciółmi. Zachwytom nie powinno być końca.
Składniki:
( na 2 tosty )
- 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
- 1 okrągły ser camembert ( około 70 g )
- 1 mały czerwony buraczek
- 2 plastry szynki dojrzewającej ( parmeńska, prosciutto )
- 2 łyżeczki dżemu z rokitnika Łowicz
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Buraczka umyć, osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Ser kamember pokroić w plastry.
Kromki chleba tostowego smarować masłem i dżemem z rokitnika ( jedna kromka masłem, druga dżemem ).
Na kromce posmarowanej masłem układać 2-3 plasterki buraczka, plaster szynki oraz kawałki sera camambert. Przykryć kromką posmarowaną dżemem z rokitnika.
Kanapki opiekać w opiekaczu, aż chleb się zarumieni, a ser rozpuści.
Upieczone tosty pokroić w trójkąty.
Smacznego !
Może zrobię coś podobnego, bo camembert zalega mi w lodówce :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na poranek:)
OdpowiedzUsuń