lutego 17, 2017

Tosty z serem camembert i dżemem z rokitnika

      Czy lubicie celebrować posiłki ? Czy weekend to dla Was czas nietuzinkowych i nieszablonowych doświadczeń kulinarnych ? Czy leniwe śniadanie wpisuje się w Wasz weekendowy plan dnia ?

To dobrze !

Tosty, niby zwykłe, a jednak nie. Tosty można przygotować w sposób niebanalny i "na wypasie". Wówczas zyskują miano dania wyrafinowanego.

Proponuję Wam śniadaniowe tosty z pysznymi dodatkami. W moich tostach znalazły się: ser camembert, szynka dojrzewająca ( parmeńska lub inna ), czerwony buraczek oraz dżem z rokitnika.

Tosty z serem camembert sprawdzają się doskonale, jako weekendowe śniadanie. Kuszą kolorem i zapachem. Dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika Łowicz wszystkie smaki doskonale się kompensują. Domownicy na pewno krzykną: "Łoooo...." widząca takie śniadanie na stole.

Baa... Tosty możecie także przygotować  na kolację z przyjaciółmi. Zachwytom nie powinno być końca.


tosty z serem camembert




Składniki:
( na 2 tosty )
  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • 1 okrągły ser camembert ( około 70 g )
  • 1 mały czerwony buraczek
  • 2 plastry szynki dojrzewającej ( parmeńska, prosciutto )
  • 2 łyżeczki dżemu z rokitnika Łowicz
  • 1 łyżeczka masła



Wykonanie:

Buraczka umyć, osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Ser kamember pokroić w plastry.

Kromki chleba tostowego  smarować masłem i dżemem z rokitnika ( jedna kromka masłem, druga dżemem ).

Na kromce posmarowanej masłem układać 2-3 plasterki buraczka, plaster szynki oraz kawałki sera camambert. Przykryć kromką posmarowaną dżemem z rokitnika.



Kanapki opiekać w opiekaczu, aż chleb się zarumieni, a ser rozpuści.

Upieczone tosty pokroić w trójkąty.


tosty z srem

tosty z serem i szynką


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo