Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym. Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne. Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie irlandzkiej whisky i śmietanki, nadała babeczkom charakteru.
Jeśli nie uda Wam się zakupić dokładnie tej herbaty, nie rezygnujcie z przygotowania babeczek. Użyjcie mocnej czarnej herbaty. Też będzie smacznie, choć już ciut inaczej.
Żeby babeczki nie były "gołe", postanowiłam ubrać je w dodatkowe kalorie, w postaci kremu. Miodowy krem, na bazie mascarpone i naturalnego miodu doskonale współgra z aromatem herbaty.
Dla dodania słodyczy, krem polałam miodowym sosem karmelowym. I tak oto powstało wielkie WOW !
Składniki:
( na około 12-15 babeczek )
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru trzcinowego ( może być tez zwykły cukier )
- 200 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne
- 50 ml wrzątku
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem miodowy:
( porcja na połowę babeczek )
- 250 g serka mascarpone
- 2 pełne łyżki miodu
Karmelowy sos miodowy:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Herbatę zalać 50 ml wrzątku i zaparzyć pod przykryciem.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, dolewając po łyżce połowę naparu z herbaty. Do utartego masła dodawać, nie przerywając mieszania, po jednym całym jajku. Ubijać, aż masa stanie się jednolita.
Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec wlać pozostały napar herbaciany oraz mleko. Całość dobrze zmiksować.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać porcję ciasta, do wysokości około 3/4.
Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C, przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W rondelku rozpuścić miód na krem miodowy. Rozpuszczony miód chwilkę podgrzewać, aż uzyska bursztynowy kolor.
Serek mascarpone szybko zmiksować. Do serka wlewać cienki strumieniem ciepły miód. Miksować cały czas na wolnych obrotach. ( miód musi być ciepły i płynny, inaczej w kremie utworzą się grudki ).
Krem miodowy przełożyć od rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować część babeczek.
W rondelku raz jeszcze rozpuścić miód, na sos karmelowy. Do płynnego miodu dodać masło, wymieszać. Gęstniejącym sosem karmelowym polać udekorowane kremem babeczki herbaciane.
Smacznego !
Naprawdę wielkie WOW, wyglądają wspaniale !
OdpowiedzUsuńniezle niezle
OdpowiedzUsuń