Ale z drugiej strony, warto poznawać nowe smaki, doświadczać zmysłami smaku, być otwartym na to, co inne.
Mus kokosowy z maracują to deser wpisujący się w modny ostatnio nurt "fit" i "healthy". Nie jest ani trudny w wykonaniu, ani wymagający użycia wielu składników. Główny składnik to mus kokosowy, czyli wysuszony miąższ kokosa, zmielony na gładki mus. Mus kokosowy możecie kupić na www.look-food.pl. Znajdziecie tam też wiele innych ciekawych produktów.
Deser kokosowy podany z kwaśną i aromatyczną marakują zyskuje wyrafinowany smak i elegancję.
Może zaskoczycie znajomych i podacie im taki deser ?
Składniki:
- 2 pełne łyżki musu kokosowego ( u mnie Look Food )
- 200 ml zimnej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru )
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- marakuja
Wykonanie:
Żelatynę wsypać do miseczki i zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. Gdy napęcznieje wstawić do naczynia z gorącą wodą lub mikrofali i rozpuścić.
Mus kokosowy przełożyć do niedużego naczynia, zalać zimną przegotowaną wodą. Dodać ksylitol lub cukier. Całość zmiksować blenderem na jednolity płyn.
Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i raz jeszcze całość dobrze zmiksować.
Tak powstałe mleczko kokosowe przelać do dwóch malutkich miseczek lub niedużych filiżanek i wstawić do lodówki.
Gdy mus stężeje wyjąć go z lodówki.
Do naczynia wlać trochę gorącej wody. Miseczki/filiżanki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i ostrożnie wyjąć mus.
Deser ułożyć na talerzykach. Mus kokosowy polać miąższem z marakui.
Smacznego !
Wyglada jak obłoczek :) Cudo!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
zjadłbym takie i to zaraz
OdpowiedzUsuń