grudnia 31, 2016

Zawijane bułeczki "pizze"

    Jak podać pizzę na imprezie, żeby nie było banalnie i nudno ?
Doskonałym pomysłem są zwijane bułeczki z nadzieniem jak do pizzy. Bułeczki pieczemy w blasze do muffin, dzięki temu nie tracą formy i kształtu.

Bułeczki "pizze" dobrze smakują także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą.

Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele.

Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ).
Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki.

Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko !



rolowane bułeczki z pieczarkami




Składniki:
( na 12-15 sztuk )
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  •  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • kulka sera mozarella



Wykonanie:

W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył".

Następnie do zaczynu wlać pozostałą wodę, dodać oliwę i sól. Dosypując mąkę zagniatać sprężyste, zwarte ciasto.

Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.


Cebulę pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę - przesmażyć 2 minuty. Na koniec dodać pokrojone w cienkie pół plastry pieczarki. Całość dusić kilka minut.
Na koniec do farszu dodać koncentrat pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku.



Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć zimny farsz. Ser mozarella pokruszyć i równomiernie rozsypać na farszu z pieczarek.

Zwinąć ciasto, rolując od brzegu bliżej nas.

Zwinięte ciasto kroić na kawałki. Każdą bułeczkę zlepiać od spodu, tak by farsz nie mógł z niej wypaść.

Bułeczki układać w blasze do muffin.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.



rolowane pizze

drożdżowe muffiny z pieczarkami


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Wyglądają jak róże pizzowe. Kocham takie pizzerniki.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo