grudnia 13, 2016

Ucierane ciasto z żurawiną

    Mamy sezon na świeżą żurawinę. Przyznać jednak muszę, że dopiero od tego roku gości ona u mnie w kuchni. I to błąd ! Bo żurawina nie dość, że pięknie wygląda, sprawdza się także w wielu wypiekach i daniach, zarówno tych słodkich i słonych.

Robiłam już ciasteczka owsiane z żurawiną. Teraz przyszłą kolej na ciasto, a w planach ... coś jeszcze !

Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Frosting, czyli polewę na cieście możecie pominąć, nie jest on konieczny.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Wilgoć zawdzięcza dodatkowi serka macarpone, a aromat  świeżej, kwaskowatej żurawinie.


ucierane ciasto z mascarpone




Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 70 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Frosting:
  • 70 g serka śmietankowego
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru 



Wykonanie:

Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem.
Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku.

Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników.
Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić.

Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.
 Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać.



Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut.

Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce.


Przygotować frosting do polania ciasta.

Miękkie masło utrzeć  z cukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników.

Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny.

Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał



ucierane ciasto z frostingiem

wilgotne ciasto ucierane


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo