listopada 19, 2016

Ciastka owsiane z żurawiną i czekoladą

    W poszukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe.
Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne.

W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią i nęci kwaśnością dodatek świeżej żurawiny, a gorzka czekolada nadaje im charakteru.


owsiane ciasteczka



Składniki:
  • 200 g płatów owsianych błyskawicznych
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 180 g mąki pszennej ( najlepiej pełnoziarnistej )
  • 60 g oleju kokosowego ( lub masła )
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 100 g świeżej żurawiny




Wykonanie:

Miód i olej kokosowy rozgrzać do płynnej postaci.
Jajka rozmącić, dodając sól.

W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać.



Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Schłodzony wałek ciasta kroić w plastry grubości około 1 cm i formować w okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

piec w 170 stopniach C przez 15 minut.


ciastka z żurawiną

ciastka owsiane

owsiane ciastka zdrowe


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo