Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami.
Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół.
Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb.
Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się na wigilijnym i świątecznym stole.
Te warsztaty były nie tylko inspiracją kulinarną, ale też inspiracją twórczą. Czy pomyśleliście kiedyś, żeby na choince powiesić bombki pachnące przyprawami ? Ja nie wpadłam na ten pomysł. Ale...podczas warsztatów z Galeo pokazano nam jak w prosty sposób przygotować pachnące ozdoby na choinkę. Wystarczyła szklana bombka, dobry klej i mnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;)
Przejdźmy jednak do konkretów...
Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem nie sposób się nudzić. Przygotował nam prawdziwy maraton po potrawach wigilino-świątecznych. Potrawy łączyły w sobie tradycję z nutą nowoczesności.
W moim kwintecie, gotowało się mega przyjemnie. Z dziewczynami śmiało rozdzieliłyśmy zadania i w mig zabrałyśmy się do pracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów.
Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy:
- śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem
- karpia w szarym sosie
- rybny "suflet"
W menu gościły także:
- zupa z borowików z nalewką wiśniową
- tatar z łososia i mango
- chrupiące pierożki z łososiem
- ryby marynowane z żubrówką
- pieczony dorsz na imbirowym mango
- śledzie z czarną soczewicą
- łosoś w grzybowym ragout
- gruszki nadziewane orzechami
- kutia
Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół.
KARP W SZARYM SOSIE - przepis
Składniki:
- 600 g filetów z karpia
- ½ pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 100 ml czerwonego wina
- 100 g piernika
- 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów
- 1 cytryna
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżka miodu
- 1 l wody
- olej/masło
- przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól
Przygotowanie:
1)
Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe, ziele
angielskie i zagotować.
2)
Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym
ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu.
3)
Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować.
W
rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i
podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone
wino oraz starty piernik i gotować kilka min.
Sos
przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z
cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i
cynamonem.6) Karpia wstawić na 5 min. do
rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem.
Czas
przygotowania: 60 min.
Danie
dla 4 osób
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz