Szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem likieru i truskawek kusi zapachem. Wykonacie je naprawdę szybko i wcale nie napracujecie się zbytnio. Wiem, że to lubicie, tak samo jak ja :)
Składniki:
( na blachę 30x20 cm lub tortownicę średnicy 28 cm )
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 120 g czekolady gorzkiej
- 90 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml likieru czekoladowego
- około 200 g truskawek
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, ale przestygniętą czekoladę.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej.
Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Super ciasto, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMogę prosić o kawałek? Pozdrawiam