maja 04, 2016

Warsztaty z Wieluń. Mój Ulubiony ... i przepis na proję.

   Proja ? A cóż to takiego ? Też zadawałam dokładnie to samo pytanie.
Wszystkiego dowiedziałam się na warsztatach z marką Wieluń, które poprowadziła uczestniczka Top Chef - Oliwia Bernady. Dziś Wy dowiecie się czymże jest ta dziwniebrzmiąca potrawa. A gwarantuję - w sezonie grillowo-piknikowym na pewno z przepisu warto skorzystać.

Warsztaty odbyły się 20 kwietnia, w Studio Smolna 8 w Warszawie. Głównym produktem, z którego mieliśmy korzystać przygotowując dania był serek śmietankowy Mój Ulubiony marki Wieluń. I tu posypią się pochwały ... Serek jest doskonały, idealny i taki jaki powinien być. Zero dodatków, ulepszaczy, polepszaczy, konserwantów i dodatków smakowych. W składzie: śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. KONIEC ! Nic więcej.




Z racji przedpołudniowych godzin rozpoczęcia warsztatów ( a za mną wczesna pobudka i kilkugodzinna droga ) na powitanie zaserwowano nam śniadanko. Oczywiście twarożkowe szaleństwo królowało na stole. Przygotowane pasty bardzo mi smakowały, szczególnie różowa pasta z botwinką.

Warsztaty rozpoczęliśmy od poznania firmy i produktu. Krotki wykład, niezbędne informacje, ciekawe fakty... I do garów !



Jak to zawsze bywa na warsztatach, podzieliliśmy się na grupy. Miałam przyjemność pracować z Edytą i Agnieszką  . I to właśnie nam dostałą się do przygotowania proja. Ta obco brzmiąca nazwa bardzo się nam spodobała.




Proja to serbskie ciasto przygotowywane z mąki kukurydzianej. Nasza proja nadziana została dwoma rodzajami farszu serowego.
Ciasto takie przygotowuje się szybko i nie wymaga użycia zmyślnych składników. Doskonałe do mięs, np z grilla lub jako przekąska na piknik.


PROJA - przepis


Na ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka soli





Nadzienie 1
200 g twarożku "Mój ulubiony"
łyżka posiekanej trybuli
2 łyżeczki złotego siemienia lnianego
pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek
sól i pieprz

Nadzienie 2
200 g twarożku " Mój ulubiony"
1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka
łyżeczka czarnuszki
sól i pieprz



Sposób przygotowania:
Nadzienie:
W jednej miseczce mieszamy twarożek "Mój ulubiony" z posiekaną trybulą, dodajemy sól i pieprz. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy siemię lniane, na niezbyt dużym płomieniu, mieszając, aby równo się przyprażyło. W drugiej miseczce, tej samej wielkości, mieszamy 200 g twarożku "Mój ulubiony" z drobno pokrojoną, upieczoną i obraną ze skórki czerwoną papryką. Dodajemy czarnuszkę, przyprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, mleko i olej. Mieszamy łyżką, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Trzonkiem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w cieście i do każdego wkładamy naprzemiennie farsz z trybulą i papryką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 30 minut.






Na pozostałych stanowiskach powstawały takie pyszności jak:

  •  dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i sosem oraz marynowanymi brukselkami
  • mus z białych szparagów, twarożku "Mój Ulubiony" i białej czekolady
  • pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową
  • sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową 





 Praca w kuchni mijała szybko. Oliwia pojawiała się zawsze w najbardziej odpowiednim momencie i podpowiadała, pokazywała, pomagała. Miła atmosfera królowała tego dnia. Były i wygłupy i żarty  i śmieszne sefie... Nuda nam nie groziła !





Czekam na kolejne kulinarne przygody ...

2 komentarze:

  1. O rany, to ciasto rzeczywiście wygląda na bardzo proste w wykonaniu, a prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała architektura i kuchnia to 2 największe zalety Wielunia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo