Składniki:
- 12-15 płatów makaronu do lazanii
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 250 g sera ricotta
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g tartego sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- sok z cytryny
Na sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 350 ml ciepłego mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron wrzucać partiami ( po 2-3 płaty ) na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 2 minuty. Podgotowane płaty makaronu rozkładać na tacy.
Szpinak rozmrozić na sicie. Odlać wodę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę podsmażyć na oliwie/oleju/maśle. Dodać czosnek, smażyć. Po chwili dołożyć szpinak, smażyć całość kilka 3-4 minuty. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron szpinak, znowu makaron, szpinak i makaron.
Przygotować sos beszamelowy.
W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotować, nie przerywając mieszania, aż sos będzie gładki i puszysty.
Gdyby w sosie pozostały grudki mąki, przetrzeć sos przez sito.
Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem beszamelowym zalać lazanię. Posypać tartym serem.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 40-45 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz