listopada 26, 2015

Pieczona pierś z indyka

   Ha ! To Was zaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam.
Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki.
A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i spora ilość białka. Wskazane osobom walczącym z kilogramami oraz małym dzieciom.
Przygotowanie takiego "pieczystego" zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Przekonajcie się i zróbcie takie dla rodzinki.

mięso pieczone


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z piersi indyka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól )


Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki.
Sos teriyaki/sojowy wymieszać z przyprawami.

Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, obłożyć cebulą i czosnkiem. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.



Zamarynowane mięso - każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze.
Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut.
Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie.
Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie wystygnie. Będzie wówczas wilgotniejsze.



filet drobiowy pieczony


pieczone mięso z indyka


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo