Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z dziwnie brzmiącym słowem - quinoa. Quinoa, inaczej komosa ryżowa to takie niby-zboże, ale nie zboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne )
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia.
Warzywa umyć.
Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię.
Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować dresing.
Warzywa wymieszać komosą ryżową. Polać dresingiem i posypać siekaną natką pietruszki.
Smacznego !
pyszny i kolorowy sposób na komose :)
OdpowiedzUsuńPyszna i lekka sałatka ;)
OdpowiedzUsuń