września 09, 2015

Sałatka pomidorowa z quinoa ( komosą ryżową )

     Lekko zjeść też lubię, nie myście, że tylko słodkie i słodkie i słodkie ! Lekko i szybko, bo tak najwygodniej. Sałatkę wyczarowuje się w kilka chwil, dlatego ja lubię sałatki. Zdrowe, smaczne i co najważniejsze - kolorowe.
Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z dziwnie brzmiącym słowem - quinoa. Quinoa,  inaczej komosa ryżowa to takie niby-zboże, ale nie zboże. Zawiera dużo wartości odżywczych, głównie białka. Warto quinoę wprowadzić do diety.

sałątka z komosą ryżową


Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg pomidorów ( żółte i czerowne )
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Komosę ryżową opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Opłukaną quinoę przełożyć do garnka, zalać szklanką wod, odrobinę posolić i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Ugotowaną komosę pozostawić do ostygnięcia.



Warzywa umyć.
Cukinię pokroić, bez gniazd nasiennych, w kostkę. Na patelni, posmarowanej drobiną oliwy podsmażyć cukinię.
Pomidory pokroić w więkse cząstki, paprykę w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

Z oliwy, soku cytrynowego, odrobiny soli i pieprzy przygotować dresing.

Warzywa wymieszać komosą ryżową. Polać dresingiem i posypać siekaną natką pietruszki.

sałaka pomidorowa z cukinią


 Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo