Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy

   Sezon na gruszki trwa. Wypieki z gruszkami - obowiązkowo. Dlaczego ? Ponieważ gruszki świetnie  sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Doskonale chłoną wszelkie aromaty, np skórkę pomarańczową. Idealnie komponują się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze.
Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję !

ciasto z gruszkami

Składniki:

Kruchy kakaowy spód:
  •  120 g masła
  •  5 łyżek cukru 
  •  1 1/4 szklanki mąki pszennej
  •  2 płaskie łyżki kakao
  •  1 żółtko
  •  zimna woda 

Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej ( płaskie )
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże


Wykonanie:
 
Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao.
Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem.
Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut.


Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 20 minut.

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z skórkę  z niecałego owocu ( około 3/4 ).
Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.

Jaja zmiksować z cukrem, śmietanką i mąką na jednolitą masę.

Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć owoce, zalać masą jajeczną.

Tartę piec w 175 stopniach C przez około 30 minut, do momentu aż się zarumieni.

tarta z gruszkami

ciasto z gruszkami

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty