września 02, 2015

Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński

       Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad - dobrze trafiłeś drogi czytelniku/czytelniczko. Chińszczyzna, po domowemu, nie z baru szybkiej obsługi, nie z niewiadomej knajpki, nie z pudełka, nie ze słoiczka i nie z torebki ! 100% smaku i pewności, co na talerzu leży.
Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was.

kurczak po chińsku
Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda )
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich


Dodatkowo do smaku:
  • sos sojowy
  • limonka
  • chili ( świeże lub w proszku )
  • syrop lub cukier trzcinowy 

Wykonanie:
Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Usmażone mięso zdjąć z patelni.



Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć pół minuty, dodać marchew i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kolejnych 2-3 minutach cukinię. Na koniec dorzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek. Warzywa smażyć jeszcze około 2 minuty. Warzywa mają pozostać lekko chrupkie.
Do warzyw dodać podsmażone mięso z kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną.

Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym.

Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim.

kurczak słodko-kwaśny


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo