Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was.
- 1 cała pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 2 średnie marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda )
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- oliwa do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich
Dodatkowo do smaku:
- sos sojowy
- limonka
- chili ( świeże lub w proszku )
- syrop lub cukier trzcinowy
Wykonanie:
Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę marchew i cukinię - w cienkie paski.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
Usmażone mięso zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć pół minuty, dodać marchew i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kolejnych 2-3 minutach cukinię. Na koniec dorzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek. Warzywa smażyć jeszcze około 2 minuty. Warzywa mają pozostać lekko chrupkie.
Do warzyw dodać podsmażone mięso z kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną.
Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili, sokiem z limonki i syropem trzcinowym.
Kurczaka na sposób chiński podawać z ugotowanym ryżem basmati lub makaronem chińskim.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz