Dziś sernik na zimno, z czekoladą i jeżynami. Połączenie nieco wytrawne, mocne i wyraziste. Poszukajcie na bazarku, na targu, a może na działce u znajomych jeżyn i zróbcie koniecznie. Macie swoje krzaczki z jeżynami ? To jeszcze lepiej, nie próżnujcie, idźcie zbierać. Na juto sernik będzie gotowy.
Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
- 150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre
- 100 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
Masa serowa:
- 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka )
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g jeżyn
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
W rondelku zagotować jeżyny z cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna
zupełnie się rozpuściła.
Frużelinę pozostawić do ostygnięcie. Jeszcze płynną, aczkolwiek niezbyt ciepłą frużelinę, wylać na sernik.
Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz