sierpnia 27, 2015

Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno )

   Sernik ? Znowu sernik ? A no znowu, bo na sernik zawsze jest ochota.
Dziś sernik na zimno, z czekoladą i jeżynami. Połączenie nieco wytrawne, mocne i wyraziste. Poszukajcie na bazarku, na targu, a może na działce u znajomych jeżyn  i zróbcie koniecznie. Macie swoje krzaczki z jeżynami ? To jeszcze lepiej, nie próżnujcie, idźcie zbierać. Na juto sernik będzie gotowy.

czekoladowy sernik na zimno


Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
  • 150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej

Masa serowa:

  • 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka )
  • 200 g  czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  •  
Frużelina jeżynowa:
  • 250 g jeżyn
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki.


Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę -  zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy.  Wstawić  do lodówki.



W rondelku zagotować jeżyny z  cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła.
Frużelinę pozostawić do ostygnięcie. Jeszcze płynną, aczkolwiek niezbyt ciepłą frużelinę, wylać na sernik.

Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.


sernik czekoladowy

sernik z jeżynami


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo