sierpnia 17, 2015

Klasyczna kawa mrożona ( przepis krok po kroku )

     Klasyczna kawa mrożona to niezastąpiony napój na upalny dzień. Nie wyobrażam sobie pić jej na ciepło, gdy za oknem 35 stopni C.
Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie.
Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka.

Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU. Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie kawy mrożonej, nie będzie już dla nikogo problemem.

jak zrobić kawę mrożoną


Składniki ( na szklankę pojemności 300 ml ):
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 0,5-1 łyżeczka cukru ( lub wcale )
  • 50 ml gorącej wody
  • 4-5 kostek lodu
  • 2 łyżki lodów śmietanowych, waniliowych lub innych ( u mnie śmietankowo-toffi )
  • około 20 ml zimnego mleka


Wykonanie:
Wodę zagotować. Do szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać.
Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie do kawy dodaje się lody waniliowe lub śmietankowe, ale połączenie śmietanki/wanilii z toffi czy czekoladą też sprawdza się doskonale.

Na sam koniec wlać zimne mleko. W szklance umieścić słomkę, delikatnie wymieszać.


Poniżej instrukcja KROK PO KROKU, jak przygotować mrożoną kawę.






 I ... GOTOWE !

jak zrobić kawę mrożoną



Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo