Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie.
Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka.
Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU. Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie kawy mrożonej, nie będzie już dla nikogo problemem.
Składniki ( na szklankę pojemności 300 ml ):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 0,5-1 łyżeczka cukru ( lub wcale )
- 50 ml gorącej wody
- 4-5 kostek lodu
- 2 łyżki lodów śmietanowych, waniliowych lub innych ( u mnie śmietankowo-toffi )
- około 20 ml zimnego mleka
Wykonanie:
Wodę zagotować. Do szklanki wsypać kawę i cukier. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać.
Następnie do szklanki wrzucić kilka kostek lodu ( 4 większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie do kawy dodaje się lody waniliowe lub śmietankowe, ale połączenie śmietanki/wanilii z toffi czy czekoladą też sprawdza się doskonale.
Na sam koniec wlać zimne mleko. W szklance umieścić słomkę, delikatnie wymieszać.
Poniżej instrukcja KROK PO KROKU, jak przygotować mrożoną kawę.
I ... GOTOWE !
Smacznego !
Obleabe
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że od kawy mrożonej zdecydowanie wolę tę na ciepło, choć przyznaję, że zdarza mi się ją pić szczególnie w upalne dni. Moim numerem jeden jest zdecydowanie kawa od etno cafe - pyszna, aromatyczna, energetyczna. Nie wyobrażam sobie lepszego rozpoczęcia niż szklanka kawy i dobre śniadanie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa to preferuje ziarnistą:) Mam tak już nawet sprawdzoną https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-HARD-BEANS-182.html, tu każdy coś dla siebie znajdzie.
OdpowiedzUsuń