Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem. Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy.
Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Krem cytrynowy:
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
- 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych )
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- tarta biała czekolada
Wykonanie:
Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu.
Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków. Dodajcie żółtka - ubijajcie 2-3 minuty. Dodajcie przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszajcie. Wylejcie masę biszkoptową do tortownicy średnicy 24 cm. Pieczcie biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 10-12 minut. Upieczony biszkopt ostudźcie, następnie przytnijcie do wysokości 3-4 centymetrów. Blat biszkoptowy ponownie umieśćcie w tortownicy.
Przygotujcie podstawę kremu cytrynowego. Zagotujcie sok cytrynowy z 1/2 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlejcie zagotowany sok. Następnie przelejcie całość do garnka i gotujcie na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawcie do całkowitego wystygnięcia, nie chłódźcie w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.
Zimny budyń cytrynowy zmiksujcie na wysokich obrotach. Musi zmienić się w jasny krem. Do ubitego dodajcie masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodajcie rozpuszczoną w niedużej ilości wrzątku, plekko przestudzoną żelatynę oraz ubitą śmietankę.
Podłużne biszkopty przytnijcie do wysokości tortownicy i ułóżcie dookoła. Wlejcie krem cytrynowy. Odstawcie do lodówki.
Truskawki zmiksujcie z cukrem na mus. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Lekko tężejący mus wylejcie na cytrynowy krem.
Torcik odstawcie na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypcie tartą białą czekoladą.
Smacznego !
mam pytanie czy mozna zamienic na sok np.pomaraczowy?? a torcik wyglada jak ..milion dolarow,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKatarzyno, mozesz dodać zamiennie sok pomarańczowy. Pamiętaj tylko, ze jest on słodszy, zmniejsz odpowiednio ilość cukru i zamiast 1/2 szklanki dodaj 1/3.
UsuńW składnikach na krem jest śmietanka, kiedy ja dodajemy?
OdpowiedzUsuńŻółtka mieszamy z cukrem i dodajemy gorący sok? A co robimy z bialkami, dodajemy je do kremu czy nie?
Juz uzupelniłam przepis. Śmietankę ubijamy i dodajemy jako ostatni składnik kremu.
OdpowiedzUsuńBiałka w tym przepisie są niepotrzebne. Polecam zamrozić i wykorzystać w przyszłości, np do bezy.
Dziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńw sam raz na urodzinki
OdpowiedzUsuń