maja 26, 2015

Torcik cytrynowy z musem truskawkowym

   Po kilkudniowej nieobecności wracam do Was z nowymi przepisami. Gorący okres już chyba za mną, powoli wracam do codzienności. Systematyczność wpisów więc wróci.
Za tak długą nieobecność muszę się zreflektować. Dlatego mam dla Was pyszny torcik cytrynowy z truskawkowym musem. Połączenie słodyczy i kwasowości na pewno Was zaskoczy.

krem cytrynowy

Składniki ( porcja na tortownicę średnicy 24 cm ):

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 

 Krem cytrynowy:
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • 1/2 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych )
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • tarta biała czekolada



Wykonanie:
Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu.
Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie z cukrem, do momentu rozpuszczenia kryształków. Dodajcie żółtka - ubijajcie 2-3 minuty. Dodajcie przesianą przez sito mąkę - delikatnie wymieszajcie. Wylejcie masę biszkoptową do tortownicy średnicy 24 cm. Pieczcie biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 10-12 minut. Upieczony biszkopt ostudźcie, następnie przytnijcie do wysokości 3-4 centymetrów. Blat biszkoptowy ponownie umieśćcie w tortownicy.

Przygotujcie podstawę kremu cytrynowego. Zagotujcie sok cytrynowy z 1/2 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlejcie zagotowany sok. Następnie przelejcie całość do garnka i gotujcie na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawcie do całkowitego wystygnięcia, nie chłódźcie w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.

Zimny budyń cytrynowy zmiksujcie na wysokich obrotach. Musi zmienić się w jasny krem. Do ubitego dodajcie masło- ponownie zmiksujcie. Na koniec dodajcie rozpuszczoną w niedużej ilości wrzątku, plekko przestudzoną żelatynę oraz ubitą śmietankę.

Podłużne biszkopty przytnijcie do wysokości tortownicy i ułóżcie dookoła. Wlejcie krem cytrynowy. Odstawcie do lodówki.

Truskawki zmiksujcie z cukrem na mus. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Lekko tężejący mus wylejcie na cytrynowy krem.

Torcik odstawcie na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem posypcie tartą białą czekoladą.


krem cytrynowy

krem cytrynowy

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. mam pytanie czy mozna zamienic na sok np.pomaraczowy?? a torcik wyglada jak ..milion dolarow,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyno, mozesz dodać zamiennie sok pomarańczowy. Pamiętaj tylko, ze jest on słodszy, zmniejsz odpowiednio ilość cukru i zamiast 1/2 szklanki dodaj 1/3.

      Usuń
  2. W składnikach na krem jest śmietanka, kiedy ja dodajemy?
    Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy gorący sok? A co robimy z bialkami, dodajemy je do kremu czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz uzupelniłam przepis. Śmietankę ubijamy i dodajemy jako ostatni składnik kremu.
    Białka w tym przepisie są niepotrzebne. Polecam zamrozić i wykorzystać w przyszłości, np do bezy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo