kwietnia 22, 2015

Zupa z jarmużu

   Jarmuż,czyli bogactwo witamin. Mam nadzieję, że  jarmuż gości w Waszych kuchniach i często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw.

zupa jarmużowa


Składniki:

Na bulion:
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • zielona część z 1 pora
  • nieduży kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • około 1,5 l wody
  •  
Na zupę:
  • bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników )
  • 450 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 1 nieduża cebula
  • 3 garści liści jarmużu
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny
  • sól

Wykonanie:

Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek selera, marchewki oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować około 2 godzin.

W tym czasie upiec warzywa korzeniowe i cebulę. Selera i pietruszkę obrać, pokroić w nieduże kawałki, cebulę obrać z łupin, przekroić na pół. Na blasze ułożyć pokrojone warzywa, skropić olejem rzepakowym i delikatnie posolić.
Piec w 170 stopniach C do miękkości.



Z ugotowanego bulionu wyjąć marchewkę i przyprawy, resztę warzyw pozostawić. Dodać pieczone warzywa i jarmuż - gotować kilka minut.
Ziarna kolendry i kminu utłuc w moździerzu.
Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

zupa z jarmużu

zupa krem z jarmużu






Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo