kwietnia 21, 2015

Budyń jaglany kakaowo-bananowy

    Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy deser, ten przepis jest dla Was. Bogaty w składniki odżywcze, dodający energii, a przy tym niezwykle smaczny. Budyń z kaszy jaglanej zrobicie w kilka chwil, wystarczy ugotowana kasza i kilka dodatkowych składników. Zachęcam do wypróbowania.

bananowy budyń jaglany


Składniki:
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 awokado
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego ( ja dodałam napój kokosowy Alpro )


Wykonanie:

 Jeśli macie wszystkie składniki przygotowane, wystarczy umieścić je w blenderze i zmiksować na gładki krem, dolewając stopniowo mleko/napój roślinny - do uzyskania  pożądanej konsystencji.

Jeśli musicie ugotować uprzednio kaszę jaglaną, pamiętajcie, żeby przed gotowaniem solidnie ją
opłukać. Inaczej kasza będzie gorzka. Najlepiej zalejcie ją gorącą wodą, a następnie opłuczcie na sicie pod zimną wodą.
Kaszę zalejcie wodą lub pół na pół wodą i mlekiem, tak aby płyn sięgał około 2 cm nad poziom kaszy.

budyń jaglany

budyń jaglany



Smacznego !

4 komentarze:

  1. ojej, ojej! tego mi trzeba - cudownego budyniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jaglane budynie, a czekolada i banan to super połączenie smakowe

    OdpowiedzUsuń
  3. budyń jaglany to jeden z moich ulubionych deserów, coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo