kwietnia 13, 2015

Granola czekoladowa z żurawiną

   Czekoladowa granola to poranna dawka energii dla każdego. Czekolada na śniadanie ? Hmmm - jestem za. Jeśli i Wy od czasu do czasu pozwalacie sobie na słodkie łakomstwo, to ta propozycja jest dla Was.

granola domowa z żurawioną


Składniki:
  • 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich )
  • 200 g płatków jęczmiennych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki dobrego oleju roślinnego
  • 100 g żurawiny
  •   50 g ziaren słonecznika
  • garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce )

Wykonanie:
Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli wodnej, aż zupełnie się rozpuści.

Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie.

Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut.
Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcie.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


granola czekoladowa

granola domowa

 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo