kwietnia 11, 2015

Spaghetti z boczkiem i szpinakiem

    Po świętach na pewno zostały Wam jakieś wędzonki. Proponuję zrobić z nich szybkie danie. Ale żeby było także wiosennie, choć lekko i dietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;)

spaghetti z boczkiem i szpinakiem


Składniki:
  • 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka )
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści szpinaku
  • 130 g serka mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • makaron spaghetti lub inny

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie.

W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus.
Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem.

zielone spaghetti

makaron z mascarpone




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo