To zdecydowanie najlepszy przepis na masę do wafli. Wypróbowałam wiele, ale ten najstarszy, zeszytu mamy, robiony odkąd sięgam pamięcią nie ma sobie równych.
Masa do wafli:
- 125 g margaryny ( Bielska lub Palma )
- 0,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- 5-6 tafli wafli tortowych kwadratowych
Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao i wodę umieścić w garnku. Zagotować. Cukier musi się zupełnie rozpuścić.
Pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy płyn przestygnie, dodać mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszać - łyżką lub mikserem.
Masą kakaową smarować wafle. Wafle po przełożeniu przyłożyć deską i obciążyć. Pozostawić na godzinę, żeby się dobrze skleiły.
Smacznego !
To smak mojego dzieciństwa. Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńchyba idę robić wafle
OdpowiedzUsuńDokładnie taki sam przepis znalazłam w starym zeszycie mojej Mamy. Nawet proporcje są takie same :) a wafle pyszne, że palce lizać, hit każdej rodzinnej imprezy :)
OdpowiedzUsuńKatarzyno pewnie w niejednym maminym zeszycie takowy się znajdzie.
UsuńPozdrawiam
Dokładnie taki sam przepis znalazłam w starym zeszycie mojej Mamy. Nawet proporcje są takie same :) a wafle pyszne, że palce lizać, hit każdej rodzinnej imprezy :)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł płyn
OdpowiedzUsuńCzy mleko zostalo dodane, gdy masa kakaowa ostygła?
UsuńCzy mleko zostalo dodane, gdy masa kakaowa ostygła?
UsuńZamiast margaryny polecam masło, delikatniejszy smak:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję :)
UsuńKoniecznie wypróbuję :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńPolecam ogólnie mleko w proszku firmy Mlekovita, masa dzięki temu jest puszysta i smaczna :)
Polecam mleko w proszku OSM Siedlce- od kilkudziesięciu lat w niebieskim, foliowym opakowaniu. Najlepsze mleko w proszku.
OdpowiedzUsuńTakie to można wcinać :D u mnie w domu schodzą momentalnie!
OdpowiedzUsuńprzepis idealny! Wreszcie po raz pierwszy wyszły mi wafle nie namoknięte i pyszne! Tylko szkoda, że zawsze 1 warstwa musi byc z dzemem, bo masy nie wystarcza (a smarowałam na te mniejsze 'dziurki')
OdpowiedzUsuńWow, te wafle to smak mojego dzieciństwa! Moja babcia je robiła i to był najlepszy przysmak jakikiedykolwiek jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis. Ulepszylam go dodając zapach rumowy oraz w środkową warstwę powidła śliwkowe, które rownoważą słodki smak. Zn8kają zawsze w moment.Właśnie zrobiłam z 8 porcji 6 paczek wafli na bal karnawałowy.
OdpowiedzUsuń