Muffinki marchewkowe

    Muffinki marchewkowe polecam każdemu. Wiem, że wydawać by się mogło, że to banał jakich wiele .... Ale prostota jak zwykle - NAJLEPSZA !
Ja zwykle muffiny marchewkowe robię wtedy, kiedy wyciskam sok z marchwi. Nigdy nie wyrzucam tych suchych marchewkowych wiórek. Jeżeli jednak nie macie sokowirówki, zetrzyjcie marchew na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie sok.

Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki

muffinki wilgotne


Składniki:
( na 12 klasycznych muffinek )

  • 280 g mąki pszennej
  •   90 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  •     2 jajka
  •   75 ml oleju
  • 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki
Dodatkowo:
  • biała polewa lub lukier
  • skórka pomarańczowa ( u  mnie marki Helio )

Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew.
Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać.



Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4.
Piec w 180 stopniach C przez 25 minut.

Upieczone muffinki ostudzić.

Muffinki udekorować wedle uznania lukrem lub polewą i posypać skórką pomarańczową lub innymi bakaliami.

babeczki marchewkowe

muffinki z marchewki

Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty