Ja zwykle muffiny marchewkowe robię wtedy, kiedy wyciskam sok z marchwi. Nigdy nie wyrzucam tych suchych marchewkowych wiórek. Jeżeli jednak nie macie sokowirówki, zetrzyjcie marchew na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie sok.
Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki
Składniki:
( na 12 klasycznych muffinek )
- 280 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 75 ml oleju
- 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki
- biała polewa lub lukier
- skórka pomarańczowa ( u mnie marki Helio )
Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, tj.: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew.
Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać.
Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4.
Piec w 180 stopniach C przez 25 minut.
Upieczone muffinki ostudzić.
Muffinki udekorować wedle uznania lukrem lub polewą i posypać skórką pomarańczową lub innymi bakaliami.
Smacznego !
pyszności :) Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń