Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :)
Składniki:
( na dużą prostokątną blachę )
- 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa )
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5-2 kg kwaśnych jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 -1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę.
Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 15 minut.
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać.
2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant.
Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę.
Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut.
Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem.
szarlotka jest najlepsza, musimy wypróbować twój przepis
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Uwielbiam szarlotkę, taka tradycyjna króluje na polskich stołach :)
OdpowiedzUsuńciastk odo kawy
OdpowiedzUsuń