stycznia 16, 2015

Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami

   Ciepła drożdżówka, kubek mleka ...  i coś więcej ? Nie, nic więcej nie potrzeba !
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to stanie się Waszym hitem. Nie  dość, że smakuje doskonale, to jeszcze wygląda bajecznie. Zrobicie ?


Składniki:

Ciasto:    
* około 3,5 szklanki mąki pszennej  
* 20 g drożdży  
* 3 łyżki cukru   
* 1 szklanki letniego mleka    
* 100 g masła   
* 1 całe jajko    
* 1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania wierzchu drożdżówki )

Nadzienie:
* około 1 kg jabłek
* 50 g rodzynek
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, jajami oraz płynnym lekko ciepłym masłem. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

 
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać.

Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt.
Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę.

Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek.

Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe.



Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem.

Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut.

Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.






Smacznego !

2 komentarze:

  1. wspaniałe ciepłe zdjęcia!!!
    i takie ciasta uwielbiam ja i moja rodzinka! porywam jednego ślimaczka na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo