stycznia 27, 2015

Gotuj jak Nigella - konkurs na ekspresowe danie

    Nigelli Lawson chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, o jedna z najbardziej znanych gotujących kobiet. Jej program "Nigella ekspresowo" oglądać możecie w dni powszednie w Polsat Food Network. Emisja programu odbywa się o godzinie 11.00, 17.00 i 21.00. Ja oglądam zawsze, kiedy mi tylko czas pozwoli. Was również zachęcam do oglądania, ponieważ wszystkie przygotowywane przez Nigellę dania są łatwe, szybkie i zaskakująco smaczne.

W nawiązaniu do programu "Nigella ekspresowo", chciałam zaprosić Was do udziału w konkursie. Nigella gotuje ekspresowo w swoim programie kulinarnym, Wy też na pewno macie sprawdzone, szybkie dania. Pochwalcie się swoim ekspresowymi daniami, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut.



REGULAMIN KONKURSU:



1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 27 stycznia 2015 do  3 lutego 2015 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network.

4. Nagrody wysyła agencja PR Shicommunication, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na ekspresowe danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo
Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrodami w konkursie są:

* za 1 miejsce - Lunch Box, torba termiczna oraz minutnik
* za 2 miejsce - Lunch Box, zestaw sałatkowy oraz minutnik
* za 3 miejsce - Torba termiczna oraz minutnik

* za 4 miejsce - Zestaw sałatkowy oraz minutnik
 * za 5 miejsce - minutnik 


Nagrody



7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 3 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com
8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.

 **************************


Serdecznie zapraszam Was do polubienia fan paga Polsat Food Network, gdzie znajdziecie wiele propozycji na smaczne potrawy, inspiracje kulinarne oraz przepisy fanów.
A jeśli jeszcze Wam mało, koniecznie zajrzyjcie na oficjalną stronę programu Polsat Food Network, tam czeka na was jeszcze więcej przepisów, informacje o emitowanych programach i wiele innych ciekawostek.



UWAGA !!! UWAGA !!! UWAGA!!

Z przyczyn niezależnych ode mnie, zmienia się pkt.6 regulaminu, stanowiący o nagrodach. 
Nagrodami w konkursie są:
 * za 1 miejsce - Lunch Box, fartuch kuchenny oraz minutnik
* za 2 miejsce - Lunch Box, zestaw sałatkowy oraz minutnik
* za 3 miejsce - Fartuch kuchenny oraz minutnik

za 4 miejsce - Zestaw sałatkowy oraz minutnik
 * za 5 miejsce - minutnik



  Za zmiany bardzo przepraszam.



 ***********************************************************************************

WYNIKI KONKURSU

Serdecznie Wam kochani dziękuję za wszystkie zgłoszone przepisy. 
Pora ogłosić zwycięzców. I tak:
* 1-wsze miejsce: Grzegorz Stankiewicz za "Burgera a'la maślak"  
* 2-gie miejsce: Justyna Zamoyska za "Zielone kluski z boczkiem i fetą"
* 3-cie miejsce: Wlodek Piasecki za" Placuszki kukurydziano-groszkowo-paprykowe"
* 4-te miejsce: Clauditte za "Wafle ryżowe w gorzkiej czekoladzie z orzechami"
* 5-te miejsce: Ewelina Pędzikowska za "Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym"


Zwycięzcom gratuluję i czekam na Wasze adresy :)


31 komentarzy:

  1. Wafle ryżowe w gorzkiej czekoladzie i z orzechami.
    SKŁADNIKI:
    wafle ryżowe z brązowego ryżu 100%
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady - roztopiona w kąpieli wodnej
    ulubione orzechy
    sezam

    Zgłoszenie numer 1.

    Na wafle wylać roztopiona czekoladę i posypać dobrociami.
    Gotowe.

    clauditte90@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Amerykański Deser - PANCAKES !!!

    Zgłoszenie numer 2.


    Składniki:
    300 g mąki
    300 ml maślanki
    2 jajka
    50 g cukru
    50 ml oliwy z oliwek (może być olej)
    po 1 łyżeczce: olejek waniliowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Składniki zmiksować blenderem lub w mikserze. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię. Ja mam taką dość dużą więc na jeden raz wychodziły mi dwa pancakes'y :) Trzeba pilnować bo smażą się cholernie szybko :)

    clauditte90@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam!
    MOJE SZYBKIE I PYSZNE DANIE TO PLACUSZKI KUKURYDZIANO-GROSZKOWO-PAPRYKOWE :-)

    SKLADNIKI :
    3jajka
    3/4 szklanki maki pszennej
    1/3 szklanki kefiru
    0,5 puszki groszku konserwowego
    0,5 puszki kukurydzy
    1 srednia papryka czerwona (jezeli nie mamy mozna zrobic bez niej)
    1 cebulka ze szczypiorem
    50g sera zoltego (moze byc juz starty)
    sol
    pieprz
    olej do smazenia

    PRZYGOTOWANIE :
    Papryke pokroic w kostke.
    Cebulke i szczypior drobno pokroic .
    Groszek i kukurydze osaczyc .
    Ser zetrzec na tarce -o ile nie mamy kupionego juz startego.
    Bialka oddzielic od zoltek -wrzucic do miski i trzepaczka lekko ubic .
    Dodac zoltka , kefir -zamieszac .
    Dodac groszek,kukurydze, cebulke z szczypiorem i ser. Wymieszac.
    Doprawic pieprzem i sola.
    Wsypac make i jeszcze raz wymieszac.
    Na patelni rozgrzac olej i klasc lyzka porcje plackow-smazyc z obu stron na rumiano.
    Odsaczyc na reczniku papierowym .
    Podawac posypane serem (czesc startego), mozna z surowka lub polane ketchupem .

    :-) SMACZNEGO :-)
    Na FB lubie jako Wlodek Piasecki.
    piaseckiwodek@gmail.com

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. serek mascarpone [1 op.]
    cebula czerwona [3 główki] (pokrojone w kostkę)
    szynka gotowana [20 dag] (pokrojona w kostkę)
    makaron [1 op.] (najlepsze będzie tagiatelle)
    pomidory suszone [6 szt.] (pokrojone w artystycznym nieładzie)
    ser parmezan [3 dag] (starty na tarce)

    Przygotowanie:

    Kiedy gotuje się makaron w osolonej wodzie my przygotowujemy w tym czasie sos. Podsmażamy na oleju z pomidorów szynkę oraz cebulkę, kiedy się zarumienią dodajemy na kilka chwil pomidory do wspólnego podsmażania a na koniec dodajemy serek mascarpone który po rozpuszczeniu tworzy aksamitny sos. Łączymy składniki najlepiej na patelni. Podajemy na podgrzewanych talerzach i posypujemy startym parmezanem.
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak z roszponką, pomidorkami i słonecznikiem

    Danie bardzo smaczne i w 20 minut.



    Składniki: ( porcja na 3 talerze)

    500 g roszponki

    400 g fileta z kurczaka

    400 g pomidorków koktajlowych

    100 g słonecznika łuskanego

    sól

    pieprz świeżo zmielony

    3 łyżki oleju z cytryną i bazylią Kujawski

    olej Kujawski

    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka



    Wykonanie:

    Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (2cm na 2cm). Następnie fileta podsmażyć na oleju, dodać przyprawę do kurczaka, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić.
    Roszponkę umyć i polać olejem cytrynowym z bazylią, dokładnie wymieszać, posypać świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na 3 talerze.
    Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w czwórki, poukładać na roszponce.
    Ciepłego fileta ułożyć na talerzach, posypać słonecznikiem.
    Smacznego J
    Przesyła Ewelina Pędzikowska

    OdpowiedzUsuń
  6. Spaghetti z łososiem i sosem koperkowym

    Danie w 20 minut

    Składniki:
    200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
    0,3 kg fileta z łososia świeży

    Sos koperkowy:
    2 pęczki koperku
    150 ml śmietany 18%
    150 ml śmietany 12%
    oliwa
    sól
    pieprz ziołowy
    0,15 kg mozzarella

    Dodatkowo:
    8 sztuk pomidorków koktajlowych
    koper

    Sposób przygotowania

    1.Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut.
    2.Łososia pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wlać śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze parę minut.
    3.Koper drobno posiekać dodać do sosu, wszystko dokładnie wymieszać.
    4.Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, wylać sos z łososiem, posypać koperkiem i udekorować talerz pomidorkami przekrojonymi na pół.
    5.Smacznego.

    Przepis przesyła
    Ewelina Pędzikowska

    OdpowiedzUsuń
  7. Kotelety z piersi kurczaka z serem zoltym

    Potrzebujemy:
    - jedna piers z kurczaka
    - gruby pasek sera zoltego
    - sol i pieprz
    - lyzke smietany
    - 2 lyki majonezu
    - pieotruszke krojona natke
    - 2 jajka


    Piers z kurczaka kroimy w mala kostke, dodajemy starty zolty ser, sol, piperz, majonez i smietane i jajka. Kroimy pietruszke i rowniez wrzucamy. calosc mieszamy i smazymy na rozgrzanej patelni. Smaczne i szybkie danie idealne na obiad.

    angelika16@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie ciasteczka.

    1 op biszkoptów
    1 szklanka mleka
    marmolada lub gęsty dżem
    mak

    Mleko lekko podgrzać, przelać do miseczki i maczać w nim biszkopty(ok 1-2 sekundy). Na biszkopt nałożyć łyżeczkę dżemu i skleić drugim ciasteczkiem. Obtaczać w maku, układać na talerzu i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. BURGER al'a MAŚLAK - Grzegorz Stankiewicz

    Składniki na burgera:
    1. Sos hamburgerowy
    2. Bułka
    3. Sałata lodowa
    4. Pomidor
    5. Papryka zielona, czerwona i żółta
    6. Cebula piórko
    7. Rzodkiewka
    8. Pikle
    9. Ser plaster

    Składniki na naleśnik z cukinii (kotlet do burgera)

    1. Cukinia
    2. 4 łyżki wody gazowanej
    3. 1-2 jajka
    4. Mąka
    5. Sól, pieprz, papryka chili, bazylia, oregano
    6. Olej do smażenia

    Przygotowanie cukinii do burgera jako kotlecika:
    Cukinię umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, sól, pieprz, papryczkę chili, bazylię, oregano i tyle mąki, by ciasto było gęste dodajemy 4 łyżki wody gazowanej utrzymując gęstość ciasta. Następnie nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.

    Przygotowanie Burgera al’a Maślak:
    Na grillu elektrycznym kładziemy warzywa (pomidor, papryka zielona, czerwona i żółta, cebula). Bułkę wkładamy na chwile do grillowanych warzyw ok. 1-2 minuty, po wyciągnięciu smarujemy po obydwóch stronach sosem hamburgerowym i układamy wg. kolejności i własnego uznania kolejno warstwy – sałata lodowa, grillowane warzywa, rzodkiewka, ser, naleśnik z cukinii, pikle, sałata lodowa. W przygotowanego burgera wbijamy szaszłyk aby utrzymać wszystkie warstwy i wkładamy całość do piekarnika który jest rozgrzany na 240˚C na nie więcej jak 3-4 minuty
    SMACZNEGO !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. zgłaszam 2 przepisy, fotki wysyłam zaraz mailem :)
    1. spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym. gotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu i wymieszanie składników!
    składniki:
    makaron spaghetti
    300g boczku parzonego
    500ml domowego przecieru pomidorowego (do wymiany na kupny)
    mała cebula
    oliwa
    pieprz cayenne, zioła prowansalskie

    przygotowanie:
    na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulkę. gotujemy makaron. gdy boczek będzie gotowy, dodajemy sos pomidorowy (doprawiony pieprzem i ziołami prowansalskimi). mieszamy z makaronem.

    2. smak dzieciństwa, pyszne pierogi leniwe.
    SKŁADNIKI!
    250g twarogu półtłustego
    3 łyżki mąki (+ do podsypania)
    1 jajo
    pół paczki cukru wanilinowego
    cynamon
    masło do polania
    cukier

    przygotowanie:
    twaróg przeciskamy przez praskę. do miski wrzucamy mąkę, cukier wanilinowy, jajo i 1 płaską łyżkę cynamonu. formujemy ciasto, odrywamy kawałki, formujemy w wałeczki i odcinamy kawałki. wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. gotowe polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pancakes z polewą jagodową :

    -2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mleka
    75 g rozpuszczonego masła
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    szczypta soli

    Sposób przygotowania jest bardzo prosty: ubijamy jajka, dodajemy do nich wszystkie składniki a na samym końcu dorzucamy roztopioną odrobinę masła. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Placuszki pieczemy na małym ogniu, na patelni bez dodatku tłuszczu
    Polewa:
    -Jogurt naturalny
    -cukier (według uznania)
    -Jagody
    Wszystko razem mieszamy lub miksujemy i polewamy nasze placuszki ;)
    SMACZNEGO !
    sandra.ginter@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy byłam mała zajadaliśmy się tym daniem razem z bratem. Ciężko zrobić temu daniu ładne zdjęcie ale jest przepyszne :)

    Parówki z pieczarkami

    • 1/2 kg pieczarek
    • 1/2 kg parówek
    • 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku
    • 2 cebule
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 4 łyżki dobrego jakościowo keczupu
    • chilli na czubku noża
    • szczypta bazylii
    • 1 łyżeczka masła
    • olej do smażenia
    • sól, pieprz


    1. Pieczarki zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelnie wrzucic pieczarki, odrobine odparowac, (tylko tak zeby straciły smak "surowizny") nastepnie dodac masło. Posolic do smaku, dodac pieprz. Osobno podsmazyc pokrojona w piórka cebule. Przełożyc do pieczarek.
    2. Koncentrat pomidorowy przełożyc do miseczki, dodac cukier, sok z cytryny i keczup. Wypłukac słoiczek po konentracie wodą, przelac do miseczki, wlac do pieczarek. Dusic chwilke aż sie zagesci.
    3. Parówki pokroic na połówki naciac na koncach na krzyż (zeby wyszły tzw koziołki). Smazyc na oleju. Przesmażone parówki przełożyc do parówek z koncentratem. Doprawic bazylią, sola , pieprzem, papryką i chilli. Dusic razem ok 3 minut. Podawac na ciepło z podpieczonymi w piekarniku bułkami bądź grzankami
    j.cegielka27@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ażurowe naleśniki z kurczakiem i sałatą

    Składniki
    ciasto na naleśniki
    1 szkl mąki
    1 szkl wody
    1łyżka oleju
    1 jajko
    sól do smaku
    Wszystkie składniki miksujemy mikserem i odstawiamy na około 15 minut.
    Ciasto przelewamy do buteleczki z dziubkiem lub do woreczka cukierniczego gdzie obcinamy końcówkę.
    Patelnię do naleśników smarujemy olejem.
    Wylewamy ciasto na patelnię robiąc esy floresy.
    Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.

    1 filet z kurczaka
    zielona sałata kilka listków
    pomidory suszone
    czerwona cebulka
    szczypiorek
    sól,pieprz

    Filet myjemy,kroimy w niewielkie kostki.
    Solimy,skarpiamy olejem,pieprzymy.
    Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

    Ażurowy naleśnik kładziemy na talerz,układamy sałatę,kurczaka,suszone pomidory,cebulkę,
    Składamy na pół i dekorujemy szczypiorkiem.
    Smacznego.
    Proste,szybkie i efektowne

    OdpowiedzUsuń
  14. Zielone spaghetti:
    Składniki: (dla dwóch osób)

    200 g spaghetti
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek świeżego szpinaku
    100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
    pieprz i sól



    Sposób przygotowania

    Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.
    SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne jajka w kokilkach

    Składniki na 1 kokilkę
    1 jajko
    2 plastry szynki
    2 plastry sera żółtego
    2 łyżeczki chrzanowego serka Almette
    sól
    pieprz
    koperek
    masło do wysmarowania kokilki

    Kokilkę smarujemy masłem. Do jej ścianki przyklejamy plastry szynki. Wkładamy 2 łyżeczki serka chrzanowego, ścieramy 2 plastry sera żółtego, wbijamy jajko ( żółtko powinno być całe). To wszystko należy posolić i popieprzyć, posypać koperkiem. Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekamy około 15 minut. Podajemy z dodatkiem pieczywa.Pychotka.

    Kasia Waśniewska (catha@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje danie jest naprawdę mega szybko ekspresowe ponieważ zajmuje nie całe 5 minut!
    Ciasto w mikrofalówce
    Składniki:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mleka

    Suche składniki dokładnie wymieszać po czym dodać jajko, olej i mleko. Mieszać do jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przelać do naczynia szklanego i wstawić do mikrofalówki na 1-2 min. Smakuje pysznie z owocami! Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. CEPERSKIE/GÓRALSKIE PIEROGI LENIWE JAK U BABCI !
    Jak ceperskie, to robię je z twarogu kupionego w jakimkolwiek sklepie na nizinach :)
    Do góralskich (nie wiem, czy takowe robią ludzie gór, ale je tak nazwałam) używam różnych serów góralskich: bunza, bryndzy i trochę ceperskiego.
    Oczywiście po powrocie z gór. Bryndzę można dostać w marketach.
    Mieszam sery bez uwzględniania jakichkolwiek proporcji, ale według zasady: musi go być 1,20 kg.
    Składniki:
    oprócz sera - 1,20 kg potrzeba:
    ziemniaki ugotowane - 60 dkg
    mąka pszenna - 35 dkg
    mąka ziemniaczana - 5 dkg
    jajka - 2 sztuki
    sól do smaku
    masło do polania pierogów
    Wykonanie:
    Ziemniaki pokroić na małe kawałki, wrzucić do wrzącej wody i ugotować.
    Rozbić na gładką masę, chwilkę ostudzić na płaskim talerzu.
    Dodać twaróg, jajka, sól, obie mąki. Połączyć rękoma. Z ciasta zrobić wałeczek, pokroić na kawałki i wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Jak wypłyną, przekładać na talerze, polać roztopionym w garnuszku masłem, polać śmietaną. Podawać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Karmelizowana figa

    figi (2 na osobę)
    1 opakowanie serka mascarpone
    2 łyżki syropu klonowego lub miodu
    50 g cukru brązowego

    Przecinamy figi na pół i połówki zanurzamy w cukrze. Na patelni z grubym dnem układamy owoce cukrem do dołu, aby je skarmelizować. Po około dwóch minutach zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Z serka mascarpone robimy niewielką górkę, a w niej dołek na syrop klonowy. Deser najlepiej smakuje jeśli figi są gorące i chrupiące, a serek prosto z lodówki.

    Krewetki z czosnkiem i chilli

    0,5 kg krewetek tygrysich
    3 łyżki oliwy
    6 ząbków czosnku
    2 papryczki chilli
    0,5 cm imbiru
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz


    Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekane drobno: czosnek, chilli i imbir. Po minucie dodajemy krewetki i smażymy, aż staną się różowe. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
    Smacznego :)

    Polecam!

    Michał

    OdpowiedzUsuń
  20. KUKURYDZIANO - JAGLANE PLACUSZKI Z PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM


    składniki na ok. 10 placuszków:

    - 20 g mąki jaglanej

    - 60 g mąki kukurydzianej

    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 60 g jogurtu greckiego

    - 60 ml mleka

    - 3 białka

    - łyżeczka suszonego tymianku

    - sól


    - 300 g pieczarek

    - szalotka

    - łyżka oleju

    - 1/2 pęczka natki pietruszki

    - 100 g sera pleśniowego

    - sól, pieprz

    Szalotkę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, dodać do cebuli i dusić ok. 10 minut. W tym czasie ubić białka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, jogurtem, mlekiem, tymiankiem i solą. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Placki smażyć z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. Podawać w formie wieżyczek: placek - łyżka pieczarek, natka pietruszki, ser - placek, pieczarki, pietruszka, ser - placek.

    Hania Rostkowska

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam,
    Moja propozycja to

    Szaszłyki z łososia

    Idealne, rozpływające się w ustach z cudowną nutą cytryny. Wspaniała uczta w kilka chwil. Szaszłyki mozna zrobić na grillu, na patelni lub w piekarniku

    Składniki na 2 szaszłyki :

    2 kawałki łososia około 300 g lub więcej bez skóry
    2 duże cytryny

    Marynata :

    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki syropu z ananasa ( syrop po ananasie z puszki, może być również świeży sok )
    1 łyżka świeżo posiekanego koperku
    1 łyżeczka oliwy sezamowej lub dobrej oliwy
    1/2 łyżeczki soli ( jeśli marynata okaże się za mało słona jak w moim przypadku ze względu na to,że użyłam sosu sojowego o obniżonej zawartości soli - tylko taki miałam )
    Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Próbujemy czy nie trzeba dosolić.

    Łososia kroimy w kostkę, nie za duża ale też nie za mała. Wkładamy do marynaty, obtaczamy, odstawiamy.

    W tym czasie kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki.

    Na 2 patyczki od szaszłyka nabijamy kolejno cytrynę, kawałek łososia, znowu cytrynę i łosoś i tak tworzymy nasze szaszłyki.

    Szaszłyki układamy na patelni grilowej i grilujemy na średnim ogniu ok 2-3 minuty z każdej strony. Jesli wybieramy opcję piekarnika to pieczemy w 200 stopniach C przez ok 10 minut a w sezonie najlepiej ugrillować na grillu na aluminiowych tackach.

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Dodaję mój najnowszy autorski przepis, jeszcze gorący z patelni, którego przygotowanie zajmuje jakieś 10-12 min + smażenie (sprawdziłam z zegarkiem), czyli pyszne, lekkie i pożywne: PLACUSZKI AMARANTUSOWO - JABŁKOWO - SEZAMOWE (ok 18 placuszków) 1 duże jajko, 1/2 szklanki mąki ryżowej, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1/3 szklanki amarantusa ekspanowanego 2 łyżki sezamu, 1 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego, 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub melasy buraczanej, 1 łyżeczka powideł śliwkowych (domowych), 1/2 dużego jabłka, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego), 1 łyżka oleju. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, powidła, sezam. Mieszamy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz siemię lniane. Obieramy i ścieramy na dużych oczkach jabłko, które dodajemy do gotowego ciasta. Na końcu dodajemy amarantus. Ciasto nakładamy łyżką-1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z jogurtem lub serkiem w wersji na obiad lub z bitą śmietaną polane dowolną melasą w wersji deserowej. Pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
  23. Próbuję i ja :)
    Moja propozycja to 'Sałatka Caprese w nowej odsłonie'
    3-4 porcje:
    * mozzarella- 2 szt.
    * pomidor- 2 szt.
    * bazylia- cała doniczka
    * czosnek- 1 mały ząbek
    * mleko- 4 łyżki
    * oliwa z oliwek- 2 łyżki
    * sól, pieprz

    Mozzarellę z odrobiną soli i dodatkiem mleka, zmiksować na gładki krem.
    Wyłożyć do pucharków/szklanek/miseczek.
    Następnie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć zieloną część i również zmiksować z odrobiną soli oraz pieprzu.
    Pomidory ułożyć na warstwie z mozzarelli.
    Bazylię wraz z czosnkiem, oliwą, odrobiną pieprzu oraz soli również zmiksować i wyłożyć na górę.

    Smacznego! :)
    magdalena170881@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Francuskie paczuszki
    Moje ekspresowe danie to paczuszki z kurczakiem lub wędliną, żółtym serem i pomidorami. Jako, że zawsze mam w lodówce ciasto francuskie ( tak na wszelki wypadek dla niespodziewanych gości) to kroję je na kawałki. Do każdego kawałka nakładam tak naprawdę to, co akurat mam w lodówce. Najczęściej są to resztki kurczaka, żółty ser i pomidory. Można dodac orzechy, zamiast sera żółtego fetę. Co kto woli. Zamykam paczuszki i wkładam do nagrzanego piekarnika. I już.

    OdpowiedzUsuń
  25. Moja druga propozycja, to szybki pożywny MAKARON Z CUKINIĄ (porcja na 1 osobę)
    - makaron u mnie kukurydziany,
    - 1/2 średniej cukinii
    - pomidorki koktajlowe-kilka sztuk
    - trochę startego sera
    - sól i świeżo mielony pieprz

    Makaron gotujemy al dente. W tym czasie myjemy, kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek cukinię. Możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe i gorący makaron. Mieszamy. Tuż przed podaniem, bez wyłącznie gazu posypujemy całość serem, nie mieszamy i trzymamy chwilę do momentu stopienia się sera.
    Smacznego
    Pozdrawiam Kamila

    P.S. Zdjęcie jak przy pierwszej propozycji wysłałam na e-maila.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam dzielę się przepisem na ZIELONE KLUSKI Z BOCZKIEM I FETĄ - szybkie, smaczne i można przemycić szpinak dla nie -papajowych osób:)

    Składniki na 2 sycące dania:

    - 7 łyżek mąki
    - 1 jajo
    - 3 łyżki wody
    - pół opakowania fety (dla fetożerców całe opakowanie)
    - 150 g boczku wędzonego
    - szpinak rozmrożony około 200 g
    - sól, pieprz

    Mąkę wsypać do wysokiej miski, by łatwo z niej wygarniać ciasto łyżką.
    Do 2- 2,5 l. garnka wlać wode i gotować,posolić
    Wbić jajko do mąki (lepiej wcześniej roztrzepać je w garnuszku i dopiero dodać do mąki)
    Posolić i energicznie wymieszać łyżką. Dodać rozmrożony szpinak - wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej papki.
    Teraz stopniowo wlewać wodę i ciągle mieszać
    Uważać by ciasto nie zrobić za rzadkie , bo nie będzie dobrze je "rzucać" na wodę (wtedy dosypać jeszcze mąki)
    Gdy woda będzie wrzeć , wrzucać łyżką po odrobinie ciasta,( maczać za każdym razem łyżkę w wodzie) -przeciągając łyżką po miseczce tak by je oderwać od całości i wrzucać na wodę
    Gotować do wypłynięcia wszystkich klusek -mieszać podczas gotowania. Boczek w międzyczasie podsmażamy na patelni. Gotowe kluski obsypujemy boczkiem i kruszoną fetą!

    smacznego!
    justyna.zamojska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja dzielę się przepisem na pożywne i rozgrzewające leczo.

    Składniki:
    - 1 cukinia obrana i wydrążona ze środka
    - 1 papryka zielona, czerwona i żółta
    - 1 laska kiełbasy
    - 1 czerwona cebula
    - 4 pomidory sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki
    - koncentrat pomidorowy
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki kroimy w kostkę i dajemy do garnka. Gotujemy przez około 15 minut, tak by warzywa zmiękły, co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat, sól i pieprz do smaku.

    Szybkie i naprawdę rozgrzewające danie. Ja uwielbiam robić je jesienią, jak wszystkie warzywka mam ze swojego pola :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Drugim takim szybkim daniem, jest również danie z użyciem cukinii.

    Składniki:
    - 1 cukinia obrana i wydrążona ze środka
    - 20 dag makaronu (najlepiej rurki)
    - 20 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
    - ząbek czosnku
    - 1 cebula
    - oregano, bazylia, sól, pieprz

    Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni podsmażamy na odrobinie margaryny lub oleju pokrojony lub wyciśnięty czosnek wraz z cebulą. Gdy cebula się zarumieni dodajemy cukinię, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Podsmażamy przez około 10 minut. Do odcedzonego makaronu dodajemy podsmażoną cukinię. Mieszamy wszystko.Dajemy na talerz posypując startym żółtym serem. Można dodać posiekaną pietruszkę.

    Niestety nie posiadam zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  29. Moja propozycja na expresowe danie to Makaron z warzywami i filetem z kurczaka

    Składniki:
    makaron świderki około 20 dag
    brokuł 1/2 sztuka
    papryka czerwona 1/3 sztuka
    papryka żółta 1/3 sztuka
    filet z kurczaka 2 sztuki
    ser feta 10 dag
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz
    majonez 2 łyżki
    czosnek 2 ząbki
    jogurt naturalny 4 łyżki
    oliwa do smażenia

    Makaron gotujemy al dente.
    Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
    Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty, odcedzamy.
    Obie papryki kroimy w niewielką kostkę. Łączymy ze sobą składniki, dodajemy sos i mieszamy.
    Filet z kurczaka kroimy na kawałki oprószamy przyprawami i podsmażamy na oliwie.
    Ser feta kroimy w kostkę. Na koniec do sałatki dodajemy kawałki fileta z kurczaka oraz ser feta. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  30. I jeszcze jedna propozycja: Makaron kokardki z tuńczykiem i kukurydzą

    Składniki:
    makaron kokardki 1/2 kg

    sos:
    tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
    kukurydza 1 puszka
    pomidory suszone 1/2 słoik
    śmietana 30 % 1/2 szklanka
    sól
    czarny pieprz mielony
    koperek 1 łyżeczka

    Tuńczyka łączymy z kukurydzą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość podduszamy. Dodajemy przyprawy, śmietanę. Łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem i mieszamy. Podajemy. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo