Składniki:
* 450 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 120 g sera ricotta
* 100 ml słodkiej śmietanki 30%
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz
* świeża natka pietruszki
* ulubiony makaron
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę.
Następnie na patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka nie została na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy.
Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą.
Smacznego !
Często jadam taki taki makaron z sosem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, jeden z moich ulubionych dań makaronowych:)
OdpowiedzUsuńRobiłam jakiś czas temu sos pieczarkowy. Jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń