Sos pieczarkowy do makaronu

 Brak pomysłu na obiad ? Brak czasu na jego przygotowanie ? Zrób makaron z sosem pieczarkowym. Sos pieczarkowy można podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej.


Składniki:

* 450 g pieczarek
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 120 g sera ricotta
* 100 ml słodkiej śmietanki 30%
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz
* świeża natka pietruszki

* ulubiony makaron

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę. 
Następnie na patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka nie została na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. 
Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Sos pieczarkowy podawać z ulubionym makaronem lub kaszą.


Smacznego !

Komentarze

  1. Często jadam taki taki makaron z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, jeden z moich ulubionych dań makaronowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam jakiś czas temu sos pieczarkowy. Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty