Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy )

   Uwielbiam zupy krem. Niektórzy mówią, że zupa-krem to taka papka dla niemowlaka... , że wolą kawałki całych warzyw, pływające w zupie. Wiadomo - są gusta i guściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)


Składniki:

* 350 g marchwi
* 100 g selera
* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu
* świeże liście kolendry
* sól
* pieprz

Wykonanie:
Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.

W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. 
Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż  marchew i seler zaczną się rumienić.

Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.

Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.

Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką.




 Smacznego !

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Super!
      Też robię marchewkową :)
      http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/zupa-marchewkowa-z-imbirem.html

      Usuń
  2. Muszę wypróbować :) Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, dodałam jeszcze dyni i zupa wyszła bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam!:-) a teraz czekam na dynię mniammmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie! czy seler jest bardzo wyczuwalny w zupie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taqk, czuć seler...ale mozesz zamiast selera dodac ziemniaka.

      Usuń
  6. Lekko i jak smacznie :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty