Składniki:
* 350 g marchwi
* 100 g selera
* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu
* świeże liście kolendry
* sól
* pieprz
Wykonanie:
Marchewkę i selera obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa - smażyć na małym ogniu 2-3 minuty.
W tym czasie na suchej patelni podgrzać ziarna kolendry i kminku/kuminu. Uprażone ziarna rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy.
Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.
Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką.
Smacznego !
pyszna musi byc taka zupka :)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńTeż robię marchewkową :)
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/zupa-marchewkowa-z-imbirem.html
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńsuper konsystencja tej zupy!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, dodałam jeszcze dyni i zupa wyszła bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, z dodaniem dyni.
UsuńUwielbiam!:-) a teraz czekam na dynię mniammmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! czy seler jest bardzo wyczuwalny w zupie?
OdpowiedzUsuńTaqk, czuć seler...ale mozesz zamiast selera dodac ziemniaka.
UsuńLekko i jak smacznie :) Super przepis!
OdpowiedzUsuń