Składniki
( na formę średnicy 26-28 cm )
* 125 g masła * 170 g mąki * 80 g cukru pudru * 2 żółtka
* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej )
* 250 ml śmietanki 30%
* 2 gruszki
* 350 ml czerwonego wina
* 80 g płatków migdałowych
* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub miodu
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Upieczony spód do tarty ostudzić.
Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.
Ugotowane gruszki pokroić w plasterki. Jeśli wnętrze gruszek nie przesiąkło winem, plasterki gruszek włożyć na kilka minut do wina.
Po wyjęciu owoce lekko osuszyć.
Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na kruchy spód, na musie ułożyć plastry gruszek.
Na patelni uprażyć płatki migdałowe, do ciepłych dodać syrop cukrowy/miód. Całość wymieszać i ewentualnie lekko podgrzać, żeby syrop/miód był płyny. Płatki migdałowe wyłożyć na wierzch tarty.
Tartę chłodzić w lodówce min 2 godziny. Najlepiej całą noc.
Smacznego !
mmm.. pyszota!
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńObłędny deser, czysta rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń