listopada 03, 2014

Zupa dyniowa z selerem

 ... A co Ty zrobiłeś z dynią po Halloween ? Wycinałeś, rzeźbiłeś... i wyrzuciłeś ? Oj, oj - popraw się ! Nie wyrzucaj, nie marnuj - zjedz.
Dla Ciebie mam dziś przepis na pyszną, kremową i rozgrzewającą zupę. 



 Składniki:

 * 350 g selera
* 500 g dyni
* 700 ml bulionu drobiowego
* 150 ml soku pomarańczowego
* 70 ml śmietanki 30% 
* 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak )
* 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* szczypta chilli w proszku
* 4 łyżki oliwy z oliwek

* pestki dyni
* słodka papryka w proszku

Wykonanie:
 Dynię obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec. Dynia nie musi być całkowicie miękka.
Jeśli dynia jest twarda i ciężko odciąć z niej skórę, możecie upiec ze skórą i obrać ją po upieczeniu.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić selera pokrojonego w kostkę. Smażyć, aż kawałki selera  zmiękną i zrumienią się. 
Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. 
Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.
Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.

Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.

Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką.




 
Smacznego !

2 komentarze:

  1. uwielbiam krem z dyni i chętnie spróbowałabym go w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ukochany krem z dyni, jesienią nic więcej do szczęścia nie potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo