listopada 06, 2014

Zapiekana owsianka waniliowa

   Jeśli lubicie owsiankę, ale nie macie pomysłu jak ją zmienić, urozmaicić - to ten przepis jest dla Was. Zapiekana owsianka zyskuje kremową konsystencję i chrupiący wierzch. Faktem jest, że potrzeba te kilka minut więcej na jej przyrządzenie. Jeśli jednak rano czas Was goni, możecie przygotować takie śniadanie wieczorem. Rano wystarczy tylko owsiankę zapiec.
Owsiankę możecie przygotować z dodatkami lub bez. Ja do swojej dodałam gruszki.


Składniki:
( na 2 porcje )

* 1 szklanka mleka 2%
* 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
* 2 łyżeczki cukru brązowego
* 1/2 laski wanilii
* gruszka

Wykonanie:
W rondelku zagotować mleko z wanilią. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze 3-4 minuty. Wyjąć laskę wanilii, za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka i dodać je do gotującego się mleka. Do mleka wsypać płatki owsiane i łyżeczkę cukru ( lub wcale nie słodzić ) - gotować 3 minuty.

W tym czasie obrać gruszkę, pokroić w cienkie plasterki. Na gorącej patelni ( bez tłuszczu ) grilować gruszkę z obu stron.

W kokilkach do zapiekania ułożyć gruszki. Na owoce wyłożyć ugotowane płatki owsiane. Wierzch posypać łyżeczką cukru.

Owsiankę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10-12 minut.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. świetny przepis na śniadanie, zapisuję sobie i w sobotę rano wpałaszuję takie smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tu z moje gotowanie. Przepis rewelacyjny. Zapisuje i w tygodniu jak bede miec chwile to zrobię :))) wyglada pysznie!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo