Bezy oczywiście możecie pominąć w przepisie, jeśli za nimi nie przepadacie.
Dziś Halloween, także okazja dobra do produkcji dyniowych specjałów. Zamiast zajadać paskudne paluchy wiedźmy, krwawe desery czy zombie-oczy zjedzcie coś ładnego !
Składniki:
( na formę średnicy 26-28 cm )
* 125 g masła
* 170 g mąki
* 80 g cukru pudru
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 400 g pure z dyni*
* 150 g śmietanki 30%
* 3/4 szklanki cukru trzcinowego
* 3 jajka
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 8-10 małych bez
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut.
Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut.
* Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki dyni w piekarniku. Ostygniętą zmiksujcie na gładką masę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz