Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki.
Składniki:
( na 4 słoiczki 250 ml )
* 1 kg dyni - obranej i wydrążonej
* 3 pomarańcze
* sok z 1 cytryny
* 300 g cukru
* 1 łyżeczka przyprawy korzennej, np do piernika
Wykonanie:
Dynię pokrój w nieduże cząstki, zasyp cukrem i odstaw na min 2 godziny. Kiedy dynia wypuści sok, przełóż ją do szerokiego, niskiego garnka, ewentualnie prodiża ( w nim najlepiej mi się smaży przetwory ).
Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój na na kawałeczki i dodaj do dyni. Wlej sok z cytryny. Całość smaż na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Rozgotowaną dynię zmiksuj blenderem, dodając uprzednio przyprawę korzenną. Puree podgrzej i gorące przekładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykaj.
Puree robiłam pierwszy raz, nie wiem jak ono się przechowuje. Dla pewności postawiłam swoje w lodówce.
Smacznego !
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń