Składniki:
* 4 całe udka
* 700 ml jasnego piwa
* 3 łyżki miodu
* 1 łyżka cukru trzcinowego
* 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego
* 1,5 łyżeczki soli
*zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso przełożyć na blachę do pieczenia. Blachę z udkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec wstępnie 30 minut.
W tym czasie w rondelku wymieszać piwo, miód, sos teriyaki/sojowy i cukier trzcinowy. Całość gotować, aż część płynu odparuje. Kiedy płyn nabierze karmelowego koloru i zacznie lekko gęstnieć - zdjąć z ognia.
Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę z udkami z piekarnika, zalać sosem miodowo-piwnym i piec około 1 godziny.
Udka podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego !
Czy w tym przypadku naczynie żaroodporne zda egzamin? 😊
OdpowiedzUsuń