listopada 29, 2014

Sałatka kus-kus z bakłażanem

   Sałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.


Składniki:

* 150 g kaszy kus-kus
* 1 średniej wielkości cukinia
* 1 cebula
* 1/2 bakłażana
* 2 pomidory
* 150 g sera sałatkowego
* kilka oliwek
* garść orzechów nerkowca
* łyżka siekanej natki pietruszki
* 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
* 2 łyżki octu jabłkowego
* sol, pieprz


Wykonanie:
Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie wodę i wystygnie, rozdrobnić go widelcem.
Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa  mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.
Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.

Przygotować sos.
Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.




Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo